Wat is angst?
Iedereen kent angst, jong en oud. Angst helpt feitelijk om te overleven in een wereld waar gevaar dreigt. Soms is angst ongegrond en niet helpend in het leven. Bijvoorbeeld straten om fietsen omdat er kans is om een hond tegen te komen, alleen maar ‘landwegen’ rijden omdat de snelweg zou kunnen leiden tot een paniekaanval, iedere week naar de dokter gaan omdat je bang bent een ziekte onder de leden te hebben of nachten wakker liggen voor het houden van een presentatie.
Als je daar last van hebt en het belemmert je werk of je sociale leven dan kan het zijn dat je last hebt van een angststoornis. Helemaal niet vreemd, veel mensen kampen met angst, wel 20%. Ook helemaal niet erg, want angstklachten zijn goed te behandelen!
Of je kind of volwassen bent, middels cognitieve gedragstherapie (zie site VGCt) zijn angstklachten aan te pakken. Er zijn bewezen protocollen die al grote groepen mensen succesvol hebben behandeld. Uiteraard wordt door de GZ-psycholoog goed gekeken naar de persoonlijke situatie waar iemand in zit. Op deze manier zal een behandeling naadloos aansluiten.
Soorten angst:
paniek: paniekaanvallen zijn klachten waarbij mensen vaak geheel onverwacht het gevoel krijgen flauw te vallen, een hartaanval te krijgen of de controle te verliezen. Vaak duren de ergste klachten maximaal 10 minuten, maar kunnen mensen angst ontwikkelen om nog zo’n aanval te krijgen. In veel gevallen vermijden ze na verloop van tijd situaties waar ooit een paniekaanval was opgetreden. Ziekenhuis/artsenbezoek heeft vaak niks uitgewezen.
specifieke fobie: een angst voor iets heel specifieks. Zo is een bekende specifieke fobie de spinnenangst, hoogtevrees, vliegangst en vrees om auto te rijden. Het kan op alle vlakken voorkomen, van kleine mieren tot vogels of water. Het belemmert vaak het leven van iemand.
sociale fobie: verlegenheid kan wel eens lastig zijn, maar soms kun je je zo angstig voelen in contact met andere mensen dat sociaal contact wordt vermeden. Feestjes, speeches, het woord nemen in vergaderingen of gewoon een praatje maken met je buren kunnen met grote angst worden doorstaan. Het kenmerk van een sociale fobie is dat je bang bent om voor schut te staan of kritiek van anderen te krijgen (of uitgelachen te worden)
posttraumatische stress stoornis: na een ingrijpende gebeurtenis waarin je je erg bedreigd hebt gevoeld (of getuige bent geweest van iets naars dat iemand anders overkwam), bestaat er bij een bepaald percentage van de mensen na een maand aanhoudende klachten in de vorm van nachtmerries, schrikachtig, ‘afgestompte emoties’ en onrust. Als je dat herkent dan bestaat er een kans dat de klachten niet vanzelf meer overgaan en dat met een relatief kortdurende behandeling je goed van de klachten afkomt.
obsessief-compulsieve klachten (smetvrees, dwangklachten): deze klachten bestaan meestal al langer en heeft iedereen in een beperkte mate in z’n leven. Zo controleren velen het slot van de auto, wassen ze soms nog een keer extra de handen of kijken ze of de kinderen nog ademen in hun slaap. Als je er per dag meer dan een uur mee bezig bent, dan kan het je leven meer beperken dan wenselijk is en noemen we het een dwangstoornis. Zowel volwassenen als kinderen hebben dit en het is goed te behandelen.
hypochondrie: bang om een ziekte te hebben en daar erg veel mee bezig zijn is het kenmerk van mensen met hypochondrie. Veel checken, geruststelling vragen of informatie opzoeken is een natuurlijke manier om van deze onrust af te komen. Helaas blijft de angst hierdoor bestaan en zie je dat andere lichamelijke signalen ook weer tot (andere) ziekte-overtuigingen leiden.
gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis): ben je een geboren piekeraar en heb je dit bij allerlei verschillende onderwerpen? Bang over van alles in het leven? Ben je ook moeilijk in staat om dat piekeren te stoppen? En ben je dan ook weer bang dat je van dat piekeren ‘gek’ kunt worden? Zoja, dan heb je mogelijk een piekerstoornis. Uren tijd spendeer je aan piekeren, waarschijnlijk ook in de nacht of wanneer je het niet wil. Heel hinderlijk maar soms ook wel helpend om goede voorbereidingen te treffen. Het is een mechanisme dat goed te behandelen is.
Zowel bij kinderen als volwassenen komen deze angstklachten voor en voor beide doelgroepen bestaan er goede behandelingen. De GZ-psycholoog van Psychologen IJburg kunnen u hier goed mee helpen.